EDUCATIONS
Günlük Faaliyetlerle İlgili Ağrı

GÜNLÜK FAALIYETLERLE İLGILI AĞRI

Günlük Faaliyetlerle İlgili Ağrı

Günlük aktivitelerimiz kas dengesizliklerine neden olabilir. İşinizin ne olduğu önemli değildir, muhtemelen tekrarlayan etkinliklerden oluşan bir rutini vardır. Bu durum bazı kasların gereğinden fazla bazılarınınsa gereğinden az çalışmasına neden olur. Bu da; insanların ‘’nasıl olduğunu bilmiyorum ama herhangi bir incinme olmamasına rağmen eklemlerimde ağrı hissediyorum ’’ demelerinin nedenidir.

Vücut dengeli bir kaldıraç sistemidir. Bu dengeyi bozmak eklemlere mekanik olarak dezavantaj sağlar ve yetersiz hareket etmelerine neden olur. Fazla çalışan kaslar gerilir-kısalır, bunun zıttı olarak zayıf kaslar da uzayarak eklemlerin ortak alanda sıkışmasına ve eklem düzensizliklerine neden olur. Eklem ve bağ dokulardaki bu ekstra yıpranma artirite, taşan disklere (fıtığa) ve omurgada minik kırıklara neden olur.

 Örneğin, bir ofis çalışanı bütün gün düzgün olmayan şekilde oturuyor; çenesi önde, omuzları öne yuvarlanmış, bilgisayara doğru eğilmiş, bu kişinin omuzları öne doğrudur , belinde ve boynunda ağrı olur. Gün içinde kaç defa kalktığınızı ve oturduğunuzu düşünün. Bunu yanlış bir şekilde yapıyorsanız, omurganızdaki baskı pek çok soruna neden olur. 

Bu postural bozukluk çok çeşitli problemlere neden olur; ağrı, acı, kalitesiz uyku, doku zedelenmesi, kas atrofisi ve daha sayılabilecek pek çok soruna. Basitçe ilaç almak ağrı için yeterli değildir ve rutin olarak yapılamaz ve ne yazıkki ilaç almak çoğu zaman bir maske gibidir sorunları yüzeysel olarak kapatır ve sonra problemleri abartır ve yeni yan etkiler ortaya çıkarır. Genel egzersiz rutini herkes için uygun olmayabilir.

Çünkü insanların yaşam tarzları farklıdır ve günlük aktiviteleri de farklıdır. Bir insanın kalça fonksiyon bozukluğuna bağlı sırt ağrısı varken, diğerinin torasik bölgede problemi olabilir. Bundan dolayı egzersizlerin kişiye özel olarak ayarlanması gerekir.

Etkili bir egzersiz programı hazırlanırken sadece kişinin işi düşünülmemeli, aynı zamanda günlük aktiviteleri ve günlük bir rutini de dikkate alınmalıdır. Sadece esneme egzersizlerinin bile temel şikayetleri azaltıcı etkisi olduğunu biliyor musunuz? Egzersiz ve esneme günlük aktivitelerle bağlantılıdır ve kişiye faydası olur. Çünkü kişi kendisini işinde daha iyi hissederse performansı da artar ve daha başarılı olur.

 Eğer işi stresliyse bu durum boyun ve sırtta gerginliğe ,ağrıya sebep olur. Gergin kaslar da stresi tetikler ve bu kısır döngü sürer gider. Bu durumları dikkate alan bir fonksiyonel program müşterinize kesinlikle faydalı olur. Bütün gün ne yaptıklarını günlük tekrarlayan pozisyonlarını dikkate alın ve tüm hareketleri dengeleyici bir program hazırlayın. İşimiz her zaman büyük kaslar yapmak, kasları şişirmek değil. Önemli olan müşterilerinizin kendilerini iyi hissetmelerini ve böylece size de değer vermelerini sağlamaktır.

Haydar BUDAK

HB FITNESS ACADEMY

Haydar Budak